Het centraal op Oost en West

De oostkant van het CS.

Ik was zo verbaasd toen ik deze een paar weken geleden zag. Ontelbare keren ben ik hier langs gefietst en heb ik in de jaren negentig in bus 114 zitten wachten.  En ik heb deze uitkijktorens nooit eerder gezien? Deze burchttorens hebben kleine ramen en staan aan de oost- en westkant van het CS. De gebouwen staan los van het Centraal Stationsgebouw.

Via de beeldbank van het Stadsarchief heb ik foto’s gevonden van de bouw van het CS. In een boek met foto’s uit de tijd van Jacob Olie vond ik ook foto’s van het Aardappeloproer in 1917 met op de achtergrond een torenkamer van het CS. Er zijn zowel links als rechts vier torenkamers. Kun je ze ook zien als je met de trein het CS binnenrijdt? Volgende keer ga ik er op letten.

Aardappeloproer, 1917, Beeldbank Stadsarchief.