‘Kijk die daar, in de verte, zie je die?’

Als je ze eenmaal ziet, zie je ze echt overal in de stad. Torenkamers aan de rand van het park, op de hoek, op een groot bekend gebouw. Met de blik een tikje omhoog gericht, is een ander stadsbeeld te ontdekken. Hier verzamelen we torenkamers en hun verhalen.

Ontstaan

Boekontwerper en Amsterdammer Barbara Collé is initiatiefnemer van dit project. Een paar jaar geleden toen ze dringend op zoek was naar een huis, keek ze naar elk gebouw met de vraag: kan ik daar wonen? Haar oog viel op een torenkamer. De torenkamers bleven haar opvallen. Ze is ze gaan verzamelen.

Stadsplattegrond van verhalen

Veel Amsterdammers hebben een eigen verhaal over een torenkamer. Volgens sommigen woont er een heks in die ene hoge op de Prins Hendrikkade. Iemand anders krijgt een thuisgevoel zodra hij de toren van het Mercatorplein ziet. De verhalen over de torenkamers leggen samen een nieuwe, verhalende laag over de stad. Heden, verleden en toekomst worden door onze verbeeldingskracht en de torenkamers verbonden.

Architectuur

De torenkamers vertellen ons ook iets over de architectuur van Amsterdam. Welke functie hebben deze hoge kamers volgens architecten? Waarom bouwen architecten ze juist wel of juist niet? We struinen niet alleen door de straten, maar zoeken ook naar beeldmateriaal in het Stadsarchief van Amsterdam en het Rijksarchief van Architectuur in Rotterdam. Soms lijken die stadsgezichten uit het verleden nog op nu, soms zijn alle decorstukken rondom de torenkamers totaal verwisseld. Keken de hoge kamers eerst nog over weilanden, nu zien ze tot de horizon straten.

 

Meedoen

Inmiddels zijn er verschillende fotografen, beeldend kunstenaars, illustratoren en schrijvers betrokken bij dit project. Wil jij ook bijdragen met een foto, een eigen verhaal over een torenkamer of een tip? Stuur ons een e-mail. We zijn heel benieuwd en horen graag van je.